Palmitoylethanolamide (PEA)
is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam en ook in planten. De koolstofatomen in
palmitoylethanolamide zijn in een simpele structuur met elkaar verbonden en dit geeft aan dat palmitoylethanolamide vetoplosbaar is.
De lichaamscellen maken palmitoylethanolamide aan als antwoord op een schadelijke prikkel.
Deze schadelijke prikkel kan zijn: weefsel- of celbeschadigingen door zuurstoftekort, door externe schadelijke stoffen of doorbeschadigingen van weefsels door bijvoorbeeld een ongeluk.
In die gevallen speelt palmitoylethanolamide de rol van een beschermend en reparerend molecuul, dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam duidelijk ondersteunt.
Sinds meer dan een halve eeuw geleden bleek dat een extract uit eigeel is voorzien van een ontstekingsremmende werking. Enkele jaren later werd gevonden dat deze eigenschap het resultaat is van palmitoylethanolamide.
In 1957 werd de structuur van deze stof opgehelderd. Al snel werd ontdekt dat palmitoylethanolamide de weerstand kan verhogen.
Dieronderzoek heeft aangetoond dat het uitstekend wordt opgenomen vanuit het maagdarmkanaal en snel haar werking ontvouwt.
De therapeutische werking van palmitoylethanolamide is sinds 1957 in meer dan 300 wetenschappelijke artikelen gedocumenteerd.
De pijnstillende en ontstekingsremmende werking van palmitoylethanolamide is lang bekend .
Het werk van de Italiaanse Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini in de jaren negentig toonde aan dat palmitoylethanolamide de overactieve ontstekingscellen (mestcellen*) bij veel ziektebeelden tot rust kan brengen. Zij was de motor die er in die tijd voor zorgde dat palmitoylethanolamide weer hernieuwde belangstelling kreeg van artsen en wetenschappers. Dit leidde tot klinische studies die de waarde en de veiligheid van palmitoylethanolamide bij een groot aantal aandoeningen met pijn duidelijk maakte. Inmiddels
hebben haar opvolgers veel nieuwe informatie verzameld, waaruit blijkt hoe belangrijk de werking van palmitoylethanolamide is bij de regulatie van overactieve ontstekingscellen en zenuwcellen bij pijn.(
Palmitoylethanolamide is een voedingssupplement, beschikbaar in kleine vlokjes, die best samen met een andere drager worden ingenomen.
Het komt voor in diverse vormen van sportvoedingssupplementen om de negatieve effecten van duur- en krachtsporten te compenseren.

Palmitoylethanolamide fortified
Ons advies om palmitoylethanolamide te gebruiken als voedingssupplement of als voedingsingrediënt in combinatie met een groen product, bv chlorella of GreenKamut.
Meng 40 gram palmitoylethanolamide met 100 of 200 gram chlorellapoeder of in een pot GreenKamut. Elke theelepel die je nu neemt van dit mengsel levert een inname op van 0,4-0,8 gram palmitoylethanolamide.
Schud dit krachtig op, zodat de palmitoylethanolamide goed gemengd is met het gedroogde groene poeder.
Naar behoefte gebruikt men 1-2-3 maal per dag een theelepel van het mengsel, droog met wat water, of gemengd in water of een koude drank.

Onthoud :
PEA is vetoplosbaar, en daarom niet goed in water oplosbaar.
Maak het de inname gemakkelijk, door het te mengen met chlorella, spirulina, gerstgras of een ander groen, of met specifieke kruiden(poeders), die ondersteunend zijn in zijn werking.
Neem het droog in de mond en neem direct een slokje water en los het op in de mond en slik door
Dat kan je zondig herhalen.
Of los het op in een beetje water of een lauwe kruidenthee.

Dosering : als je 40 gram PEA-vlokken wil gebruiken aan een gemiddelde inname van 1200 mg/dag, betekent dit een verdeling over 34 dagen. Bij een gemiddelde inname van 2000 mg/dag, is dit goed voor 20 dagen.
Meng 40 gram PEA-vlokken met de groenen of kruidenpoeders, die je gedurende deze periode wil gebruiken (bv. 200 gram).
Gebruik dagelijks één, twee of drie opgehoopte koffielepels van dit mengsel, volgens de gewenste dosering.
Heb je op een bepaald moment het gewenste resultaat bereikt, bv voldoende controle over een infectie / ontsteking / pijn… verminder dan geleidelijk de dosis, door aan het mengsel meer groenen of kruiden toe te voegen, terwijl je gewoon doorgaat aan dezelfde dagelijkse inname. Houd de hoge dosering minstens drie weken aan. Stop niet te snel met de inname, zelfs al lijkt sommige ontstekingsactiviteit of pijn veel milder of draaglijker. Soms kan het nodig zijn om maanden door te gaan, en in sommige gevallen misschien zelfs een jaar.
Als de pijn of ontsteking na 2-3 maanden niet gereageerd heeft, dan is het beter te stoppen met PEA, omdat er blijkbaar andere oorzaken onderliggen dan wat door PEA kan worden aangepakt.
arguments)};d=s.createElement(q);q=s.getElementsByTagName(q)[0]; d.src='//d1l6p2sc9645hc.cloudfront.net/tracker.js';q.parentNode. insertBefore(d,q)}(window,document,'script','_gs'); _gs('GSN-959130-F');