Zaden, water & wachten

Er bestaat een eenvoudige manier om het hele jaar door, zelfs binnenshuis, levend voedsel te laten groeien van de allerhoogste kwaliteit. De voorbije jaren hebben we het zelf kiemen van zaden gepromoot en zijn heel veel mensen begonnen met hun binnenhuis-kiemerij. Daarom spraken we op een bepaald ogenblik van de "Kiemersclub" als een ondertitel voor Groene Dag.
Ken je het kiemen nog niet ? Dan is dit de gelegenheid om je te laten boeien door een op vele vlakken interessante bezigheid die je terug met je eigen voeding in contact brengt. Zelf kiemen is een stuk zélfvoorziening. Als je vindt dat je voedingsassortiment te eng is, is dit de gelegenheid om het uit te breiden.
Vele eeuwen geleden sprak niemand minder dan Hippocrates deze wijze woorden :
"laat uw voedsel uw medicijn en uw medicijn uw voedsel zijn".
Deze uitspraak is zeker van toepassing op de levenskrachtige voeding die schuilt in kiemen.
De voedingswaarde van gekiemde zaadjes ligt 100 tot 500% hoger dan die van andere voedingsmiddelen. Zij bevatten een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen, mineralen, eiwitten en enzymen : in het beginstadium van hun groei bezitten alle planten immers een rijkdom aan vitaminen, mineralen, oligo-elementen, aminozuren, enzymen, plantaardige hormonen en bio-stimuline, die vitaliteit van onze cellen versterken en hen een voortdurende heropbouw verzekeren. De vertering en opname van de inhoudsstoffen worden dankzij het kiemen vergemakkelijkt door een soort van voorvertering: complexe structuren zoals eiwitten worden herleid tot eenvoudige aminozuren en enzymen. Het gebruik van gekiemde zaden helpt het organisme ook snel voorzien van energie: één der belangrijkste eigenschappen van gekiemde zaadjes is hun gehalte aan vitale energie. De meeste gekiemde zaadjes proeven ook vrij zoet. Het zetmeellichaam
van het zaad is overgegaan in meer eenvoudige suiker, waardoor sommige kiemen een suikerkwaliteit hebben die dicht bij fruit ligt.
De granen en zaden moeten zoveel mogelijk van biologische kwaliteit zijn, die bevatten immers de meeste "levenskracht" en kiemkracht. Niet biologische zaden houden een zeker risico in : de ontsmettingsstoffen van landbouwzaden, worden te snel na het kiemen verbruikt en zijn nog niet geneutraliseerd. Om te kiemen moet men minstens een voedingskwaliteit kiezen, en liefst biologisch zaad.
Zelf kiemen stelt je in staat méér rauw te eten. Rauw eten is zeer belangrijk. In wezen is het de énige natuurlijke vorm van onze voeding en kan niet verbeterd. Voedingsmiddelen die boven de 50 tot 70° Celsius zijn verwarmd zijn praktisch waardeloos.
Schakel langzamerhand meer over op levend voedsel.
Gebruik voor het kiemen en het spoelen zo mogelijk zuiver water: bv gefilterd water.
De Groene Dag sporter is het ideale instrument om direct aan de slag te gaan :
Het werkt met een bevelsysteem en laat toe om zelfs de kleinste zaden tot ontkieming te brengen.
3 productie lagen, 1 onderschaal en deksel.

SPROUTER GROENE DAG
€18,00
Incl. BTW
arguments)};d=s.createElement(q);q=s.getElementsByTagName(q)[0]; d.src='//d1l6p2sc9645hc.cloudfront.net/tracker.js';q.parentNode. insertBefore(d,q)}(window,document,'script','_gs'); _gs('GSN-959130-F');