Moringa oleifera
de koningin van de ‚groenen’
helpt bij herstel
Moringa is een kleine, snelgroeiende boom die voorkomt in alle tropische gebieden. (Zelf kweken van een boompje kan, maar verdraagt geen vorst). De bladeren behoren tot 's werelds rijkste groenten. Het is plantaardige voeding met de hoogste voedingswaarde, ecologisch en economisch en direct beschikbaar in de landen die het zwaarst getroffen door de voedselcrisis.
Moringa Olifeira wordt geïdentificeerd als de groente met de hoogste voedingswaarde, nadat vele soorten voedsel werden bestudeerd. Gemakkelijk te cultiveren en bestand tegen droogte, geeft de Moringa boom veel blad met een hoge concentratie aan eiwit, vitaminen en mineralen: 100 gram verse Moringa-bladeren bieden dezelfde hoeveelheid eiwit als ei, zoveel ijzer als een biefstuk, zoveel vitamine C als een sinaasappel, en evenveel calcium als een glas melk.
Moringa groeit overal in de ontwikkelingslanden en is al gebruikt in programma's om ondervoeding bij kinderen in India te verminderen. De gedroogde bladeren, in poedervorm, kunnen gemakkelijk worden bewaard en gebruikt. Met een portie van 30 gram per dag, kan een kind al zijn dagelijkse behoefte aan vitamine A voldoen, 80% van de dagelijkse calcium behoefte dekken, 60% van de dagelijkse ijzer behoefte, en bijna 40% van de eiwitbehoefte.  Gezien de wereldwijde voedselcrisis, is het gebruik van lokale bronnen, zoals Moringa van cruciaal belang om de afhankelijkheid van de ontwikkelingslanden op ingevoerde goederen te verminderen, en om voeding onder arme gezinnen te verbeteren. Twee of drie bomen op een binnenplaats zijn voldoende voor de behoeften van een gezin.

Moringa (paardenradijs), de „Wonderboom”
Vaak aangeduid als de "wonderboom" omwille van zijn uniek en divers scala aan voeding, geneeskrachtige en zuiverende eigenschappen, is Moringa oleifera een "superfood" met een ongelooflijk potentieel ter verbetering van de gezondheid en het elimineren van de honger in de wereld.  Moringa oleifera bevat grote hoeveelheden eiwitten, alle acht essentiële aminozuren, een volledig spectrum van vitaminen en mineralen, en een grote hoeveelheid fytonutriënten en ziekte-bestrijdende antioxidanten.  Vanwege de vele waardevolle toepassingen, en het feit dat het snel en gemakkelijk groeit in tropische en subtropische klimaten, wordt Moringa in snel tempo een instrument voor de bestrijding van ondervoeding, het behandelen van ontstekingen, het bevorderen van een gezonde doorbloeding, en het voorkomen van infecties.
Wat uniek is bij de Moringa, is het feit dat
elk deel van de plant, inclusief de bast, bladeren, bloemen, wortels... een unieke rol kan spelen in het bevorderen van de volksgezondheid. 
Rijk aan aminozuren - De bladeren van de Moringa boom bevatten 18 aminozuren, waarvan deacht essentiële aminozuren, waardoor ze een "compleet” eiwit vormen - een zeldzaamheid in de plantenwereld. Inderdaad, het eiwitgehalte van moringa wedijvert met vlees, waardoor het een uitstekende bron van eiwitten is voor vegetariërs en veganisten. Eiwit is nodig om spieren, kraakbeen, bot, huid en bloed bouwen en is ook nodig om enzymen en hormonen te produceren.  Calcium en magnesium - Een portie moringabladeren geeft ongeveer 125 procent van onze ADH van calcium en 61 procent van onze ADH van magnesium. Deze twee mineralen en sporenelementen vormen een synergie; terwijl calcium nodig is om sterke botten en tanden te bouwen, moeten we ook magnesium hebben om te helpen absorberen. Gezien Moringa royale hoeveelheden van beide bevat, is het vooral goed om ons te beschermen van osteoporose en andere botaandoeningen.
Voedt de huid - Door de sporen mineralen, zijn gedroogde en gemalen moringabladeren geschikt voor het voeden van de huid. Inderdaad, meer en meer cosmetische bedrijven beginnen moringa-extracten in hun producten te gebruiken om deze reden.  Regelmatige consumptie van moringablad is gekoppeld aan een lagere bloeddruk, een betere spijsvertering, immuniteitsverhogende effecten en, dankzij hun hoge vezelgehalte een laag vet-en calorie-niveau, met gewichtsverlies.
moringa
De moringa is zo veelzijdig dat hij in tropische gebieden „de Levensboom” wordt genoemd.


Het Crisisvoedsel - Moringa-blad
Moringa oleifera is wereldwijd bekend om zijn voedings- en geneeskrachtige voordelen en industrieel gebruik. Bijna elk deel van de moringa plant heeft voedingswaarde. De peul wordt gekookt als groente in India en geëxporteerd naar vele landen, vers of in blik. De wortel kan worden gebruikt als vervanging voor mierikswortel. Het blad wordt gegeten als groente, gekookt, gebakken, in soepen of voor het kruiden. Gedroogd blad (poeder) kan aan elke vorm van meel worden toegevoegd als voedingssupplement. Het zaad kan worden geroosterd en gegeten als een pinda.
Moringabladeren zijn een goedkope bron van eiwitten, vitaminen en mineralen voor ontwikkelingslanden. Gedroogd en gemalen, worden moringabladeren gemakkelijk opgeslagen en gebruikt door families die dan het poeder toevoegen aan hun dagelijkse maaltijden. Het poeder kan gebruikt worden door voedselbedrijven om hun producten te verrijken aan voedingsstoffen. Moringabladeren helpen de afhankelijkheid verminderen van ingevoerde goederen, zoals vitaminen en mineralencomplexen die te duur zijn om te worden gebruikt terwijl moringa op een duurzame manier kan worden geteeld en gebruikt en een betere uitwerking heeft.
"Een groot deel van het probleem met voeding is niet de
hoeveelheid, maar de kwaliteit van het voedsel. Je hebt ongeveer 40 verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te zijn. "
Idealiter is goede voeding gevarieerd, met wortels, granen, groenten en fruit. Een slechte voeding maakt je minder in staat om ziekte te weerstaan, zodat ziekten vaker optreden en langer duren. Tekorten aan micronutriënten worden erkend als een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde ziektelast.

Feiten over MORINGA OLEIFERA
voedingswaarde van BLAD en peulen

100 gram eetbaar gedeelte bevatten:
Voedingswaarde van Moringa Oleifera. 
Moringa peulen, Moringa vers (rauw) bladeren en gedroogde Moringa blad poeder
Moringa Pods
Moringa bladeren
Moringa Blad Powder
Water (%)
86.9
75.0
7.5
Calorieën
26.0
92.0
205.0
Eiwit (g)
2.5
6.7
27.1
Vet (g)
0.1
1.7
2.3
Koolhydraten (g)
3.7
13.4
38.2
Vezel (g)
4.8
0.9
19.2
Mineralen (g)
2.0
2.3
7
Ca (mg)
30.0
440.0
2.003,0
Mg (mg)
24.0
24.0
368,0
P (mg)
110.0
70.0
204.0
K (mg)
259,0
259,0
1.324,0
Cu (mg)
3.1
1.1
0.6
Fe (mg)
5.3
7
28.2
S (mg)
137.0
137.0
870,0
Oxaalzuur (mg)
10,0
101.0
0.0
Vitamine A - B caroteen (mg)
0.1
6.8
16.3
Vitamine B-choline (mg)
423,0
423,0

Vitamine B1-thiamine (mg)
0.05
0.21
2.6
Vitamine B2-riboflavine (mg)
0.07
0.05
20.5
Vitamine B3-nicotinezuur (mg)
0.2
0.8
8.2
Vitamine C-ascorbinezuur (mg)
120
220.0
17.3
Vitamine E-tocoferol acetaat (mg)
-
-
113.0
Arginine (g/16g N)
3,6
6.0

Histidine (g/16g N)
1.1
2.1

Lysine (g/16g N)
1.5
4.3

Tryptofaan (g/16g N)
0.8
1.9

Phenylanaline (g/16g N)
4.3
6.4

Methionine (g/16g N)
1.4
2.0

Threonine (g/16g N)
3.9
4.9

Leucine (g/16g N)
6.5
9.3

Isoleucine (g/16g N)
4.4
6.3

Valine (g/16g N)
5.4
7.1

Veel van de bovengenoemde vitaminen, mineralen en aminozuren zijn belangrijk voor een gezonde voeding. Individuele behoeften van bepaalde vitaminen, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen zijn eigen voor de fysieke ontwikkeling en welzijn. Een tekort aan een van deze voedingsstoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Enkele problemen van deficiëntie zijn bekend: scheurbuik, veroorzaakt door gebrek aan vitamine C; nachtblindheid, veroorzaakt door gebrek aan vitamine A; kwashiorkor, veroorzaakt door gebrek aan eiwit; anemie veroorzaakt door ijzergebrek. Veel andere gezondheidsproblemen veroorzaakt door gebrek aan vitaminen of mineralen zijn minder bekend. De werkelijke behoefte aan verschillende vitaminen, enz., is afhankelijk van stofwisseling, leeftijd, geslacht, beroep en waar hij / zij leeft. Aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid (ADH) variëren afhankelijk van persoon tot persoon. moringa poeder

Toevoeging van gemalen / gedroogd moringablad, is één van de eenvoudigste en zekerste manieren van natuurlijke voedingsaanvulling.


Erkenning van de voedingswaarde van Moringablad :
“Green leafy vegetables and fruits supply much needed essential micronutrients like beta-carotene [vitamin A], vitamin C, folic acid, and also calcium and potassium. Moringa leaves in particular are a rich, inexpensive source of micronutrients." - Dr. C. Gopalan, President, Nutrition Foundation of India
"Among the wide range of Green Leafy Vegetables, Moringa is the richest source of Beta-Carotene [vitamin A], apart from providing other important micronutrients. Small amounts of less than 10 gm of fresh Moringa leaves would meet the day's requirement of Beta-Carotene of preschool children." - Dr. Kamala Krishnaswamy, Director, National Institute of Nutrition, India
"As a source of nutrients and vitamins, Moringa leaves rank among the best of perennial tropical vegetables. It has been estimated that one glassful of fresh Moringa leaves contain the daily requirement of vitamin A for up to ten people, and adding two raw Moringa leaves to children's daily food intake, or mixing 2-3 teaspoons of dried Moringa leaf powder into other sauces living in high-risk areas." - Church World Service
"Among the leafy vegetables, one stands out as particularly good, the horseradish [Moringa] tree. The leaves are outstanding as a source of vitamin A and, when raw, vitamin C. They are a good source of B vitamins and among the best plant sources of minerals. The calcium content is very high for a plant. Phosphorous is low, as it should be. The content of iron is very good (it is reportedly prescribed for anemia in the Philippines). They are an excellent source of protein and a very low source of fat and carbohydrates. Thus the leaves are one of the best plant foods that can be found." In his Edible Leaves of the Tropics he adds that the leaves are incomparable as a source of the sulfur-containing amino acids methionine and cystine, which are often in short supply.  - Dr. Frank L. Martin, in Survival and Subsistence in the Tropics
According to Dr. Lowell Fuglie , the West Africa representative of the Church World Service who used the Moringa tree as a base for a nutrition program, “for a child aged 1-3, a 100 g serving of fresh cooked leaves would provide all his daily requirements of calcium, about 75% of his iron and half his protein needs, as well as important amounts of potassium, B vitamins, copper and all the essential amino acids. As little as 20 grams of leaves would provide a child with all the vitamins A and C he needs."
"Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen Moringa bladeren en peulen veel doen om de gezondheid van de moeder te behouden en door te geven aan de foetus of zuigeling. Eén 100 g portie van de bladeren kan een vrouw voorzien van meer dan een derde van haar dagelijkse behoefte calcium en geeft haar belangrijke hoeveelheden ijzer, eiwitten, koper, zwavel en B-vitaminen."
"Een afgeronde eetlepel (8 g) van bladpoeder voldoet ongeveer 14% van het eiwit, 40% van het calcium, en 23% van het ijzer en bijna alle vitamine A nodig voor een kind 1-3 jaar oud. Zes afgeronde lepels bladpoeder zal bijna de hele dagelijkse ijzer en calcium behoeften van een vrouw invullen tijdens zwangerschap en borstvoeding. "
Voedingsvoordelen ?
Moringa oleifera is een superfood dat alle andere superfoods verslaat. De hoeveelheid anti-oxidanten, anti-inflammatoire middelen, vitaminen en mineralen die het bevat, is alles wat je lichaam nodig heeft en meer. Geen enkel ander supplement is enigszins vergelijkbaar.  Wetenschappelijk onderzoek toont dat een portie moringa oleifera je zeven keer de hoeveelheid vitamine C biedt, die we vinden in sinaasappels, vier maal het calcium in melk vier keer de vitamine A in wortels, twee maal het eiwit in melk en drie maal zoveel kalium als in bananen.  Elke extra portie bevat meer dan 90 verschillende vitaminen en mineralen.
Hoe gebruiken ?
Moringa oleifera gedroogd blad : in sappen, smoothies, soepen, sausen, en andere bereide gerechten
of in water opgelost of droog met gebruik van extra water.
Dosering ?
Volgens behoefte : 1 tot 4 opgehoopte koffielepels van het gedroogde, gemalen blad / dag.
arguments)};d=s.createElement(q);q=s.getElementsByTagName(q)[0]; d.src='//d1l6p2sc9645hc.cloudfront.net/tracker.js';q.parentNode. insertBefore(d,q)}(window,document,'script','_gs'); _gs('GSN-959130-F');